onsdag 5 september 2012

Kemi?

Idag skulle vi ha kemi och prata om hur man trodde att allt var uppbyggt innan vi upptäckte atomen, men så blev det inte...
Jag presenterade min pedagogiska planering och berättade bland annat för barnen att jag vill att de ska vara kritiskt tänkande kring sina, kompisarnas och även historiska upptäckter.
-Vad ska vi ha kemi till då? kom så klart då som en helt befogad fråga.
Vi kom in på hur kemister försöker hitta lösningar på vår förorenade jord och hur man ska kunna bota sjukdomar med hjälpa av nya medeciner. På något sätt trillade vi i på etik kring att använda djur vid forskning...finns det några andra alternativ? Hitler kom på tal, skulle en doktor som var jude bota honom om han kom in på ett sjukhus med cancer, så att han sen skulle få avrätta läkaren? Skulle Hitler det eller skulle han vara så tacksam? Skulle vi avrätta Hitler om vi fick chansen eller skulle vi vara som honom då? Vill vi det? Varför är det inte ok att rita Hitlermärken ens på skoj? Era barn är otroliga på att tänka och diskutera kring saker och gillar att göra det. Ta gärna upp detta med dem när de kommer hem och se vilka smarta tankar de har.
(Hann inte ta några kort, för lektionen tog alldeles för fort slut...)

2 kommentarer:

  1. Vilka spännande diskussioner ni har. Här hade man velat vara med och lyssna.:)

    SvaraRadera
  2. Man får helt nya infallsvinklar på viktiga saker när man pratar med 5D. Det är så roligt att undervisa då!

    SvaraRadera